Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Neuloosi ja ompelunssa

Olen kehittänyt kroonisen neuloosini melkoisiin mittasuhteisiin. Toki on niitä, jotka neulovat ja/tai virkkaavat paljon enemmänkin, mutta omaan henkilökohtaiseen historiaani ei taida mahtua jaksoja, jolloin olisin ollut innostuneempi neuloja. Virkkaus ja neulonta kulkevat sikäli käsikkäin, että minusta on hauska tehdä vuoroin kumpaakin. Se myös tarjoaa käsille vaihtelevia työasentoja, joten käsien väsyminen ei ole ihan niin iso ongelma, kuin yksipuolisesti jompaa kumpaa harrastaessani.

Syksyn mittaan olen sukkiani ja mm. Domino-keksejäni esitellytkin. Nyt tuli mieleeni, että näytänpä vilauksen ikisotkuisesta ompeluhuoneestani. Ja tietenkin niistä luottoystävistäni, eli ompelu-, tasosaumaus- ja saumauskoneestani. Ne ovat uskollisia ja tottelevaisia, joten ystävyyssuhde on syntynyt jo aikaa sitten. Ompelunssa on nimeltään se vaiva, joka pakottaa ihmisen ompelemaan niin paljon, että siitä on tullut jo neuloosin rinnalle krooninen vaiva.Kuvat on taas kerran napsittu kännykällä huonossa valossa, joten pyydän anteeksi niiden teknistä laatua!

Kirjova Brother SuperGalaxie 3000D
 
Tämä ompelukone on hankittu muistaakseni kymmenisen vuotta sitten. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tikkiin, joka ei paljon säätöjä kaipaa. Sisältämänsä ommelvalikoima on niin monipuolinen, että en kyllä keksi mitään, mitä en olisi tällä voinut tehdä. Lisäksi siihen kuuluu kirjontayksikkö, jolla voi nimikoida, kirjoa ja vaikka mitä ihanuuksia tehdä. Siitä ehkä joskus myöhemmin tarkemmin. Lähes kaikki säädöt tehdään tuolta ruudulta kosketusnäytöltä. Se on luottopeli, josta en kyllä ihän äkkiä luovu.

Bernina Fun Lock 009DCC Cover + Chain -tasosaumuri
 
Tasosaumurilla huolittelen trikoo- ja neulosvaatteiden helmat yms., sillä tämä sekä ompelee siistin kaksoistikkauksen, että huolittelee käänteen reunan nurjalla. Tämä on vanhempi jo, ostin sen muistaakseni joskus 1997. Alkuun sen kanssa sai tapella ihan kunnolla. Nykyäänkin se joskus haastaa minut pieneen otteluun, jonka tähän saakka olen voittanut ihan kunniallisesti ja reilulla pelillä. Ketjutikki on tässä toisena vaihtoehtona, mutta sitä en ole tainnut käyttää kuin kokeilumielessä uutena.
 
Saumuri Brother Lock 929D 
 
Saumurin kanssa olen nykyisin ihan hyvissä väleissä. Kun entinen Pfaffini meni siihen kuntoon, että tuli aika uusia saumuri, päädyin tähän hyvin perusperusperusmalliin. Alkuun se tuntuikin aikalailla kovaääniseltä ja vähän "lelulta" Pfaffiin verrattuna. Mutta kyllä minä olen vuosien mittaan ollut tähänkin tyytyväinen. Oliskohan tälläkin jo kymmenisen vuotta käyttöikää takanaan. Kolmas saumuri minun omistuksessani, sillä tuohan on aika tavalla ompelijan perustyöväline ja lähes jokapäiväisessä käytössä parhaimmillaan. Olen hankkinut nämä Brotherit paikallisesta Ompelukonekeskus-nimisestä liikkeestä, jossa isä Hannu Salminen ja tytär Kirsi Ek ovat ihanan osaavia ja asiakaspalveluhenkisiä ihmisiä. Ongelmiin löytyy sieltä aina apu, sillä heillä huolletaan koneet ammattitaidolla ja lisävarusteet saa laajasta valikoimasta nopeasti. Suosittelen, jos olettel konetta vailla. Hyvinkään keskustastahan tuo maanmainio liike löytyy! Ja vinkkinä kerrottakoon, että liikkeessä on myös upea valikoima neulelankoja!
 


Finny Alpha kangassakset
 
Saksista joku Fb:n Ompeluelämää -ryhmässä kyselikin. Tässä luottopelini, Finnyn Alpha -sakset! Ihanat, kätevät, käteensopivat ja ikiterävät! Olen todella tarkka saksistani, sillä mikään ei ole niin inhottavaa, kuin tylsät kangassakset. Kangassaksilla ei missään nimessä leikata mitään muuta kuin kangasta. Paperille on oltava ihan omansa. Paperi tylsyttää nopeasti kangassakset ja niillä ei sitten kyllä hermo leikatessa pidä.


Finnyn pienet, tarkat ompelusakset ja Cloverin ratkoja
 
Pienet ja tarkat ompelusakset ovat ompelijan paras tarkkuustyöväline. Näitä löytyy minultakin vaikka minkälaisia, mutta nämä Finnyn sakset ovat kyllä niin parhaat! Esimerkiksi saumavarojen loveaminen ja kaventaminen sujuvat näillä aivan uskomattoman siististi. Tuo ratkoja puolestaan on Clover -merkkinen. Siinä on reilunkokoinen kädensija ja pieni, kapea kärki. Niin helppo käsitellä, että purkaminenkin sujuu helposti. Kuvan vetoketjua olen vaihtamassa talvitakkiini, joka on palvellut kolmatta talvea moitteettomasti jo. Vetoketju siitä nyt sitten hajosi, joten uuden ketjun myötä takki jatkaa elämäänsä ainakin tämän talven. Toivottavasti pidempäänkin!
 
Tässä kenties ne tärkeimmät, lukuunottamatta silityssysteemiä, josta voisin myös kertoa jonain kauniina päivänä. Nyt ei riittänyt valo kerta kaikkiaan, joten jätin kuvaamatta sen. Silityshän on puolet ompelusta, sillä halutessaan siistin tuloksen, täytyy silitysrautaa näyttää ompelukselle lähes joka sauman jälkeen. Siinä on se ero sen kotikutoisen ja vähän vinksallaan olevan sekä sen onnistuneen työn välillä. Silitystä ei saa unohtaa. Seuraavaksi voisinkin ehkä sitten esitellä niitä tuotoksia, jos haluatte nähdä, mitä tuolla mahtaakaan syntyä.
 
Jouluvalot puhelinkopissa
 
1. adventin kunniaksi sytytin ensimmäiset jouluvalot. Valot tulivat tähän viikolla tehtyyn kirppislöytöön, eli punaiseen puhelinkoppiini.Tämän valosarjan löysin kirppikseltä tänään. Yhteensä koko satsilla on hintaa  8 euroa. Airamin Mini -valosarja on siitä hyvä, että se on laadukas ja pienet ledit, joita on kaikkiaan 40, palavat kirkkaasti. Jos kyllästyn tähän, voin käyttää valosarjan valokranssin tekoon, johon nämä ovat mielestäni ehdottoman parhaat!
 
Ihanaa alkanutta joulukuuta! Lämpöä, valoa ja iloa!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!