Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

tiistai 30. lokakuuta 2012

Itulaatikko - sängyn tuskien taival

Tänään olen saanut monia ihania kommentteja teiltä, ihanat ihmiset! Kiitän teitä niistä kaikista! Ne lämmittävät sydäntäni kovasti. Iltaa on hääpäivästä huolimatta vietetty ihan kotosalla, sillä näin viikolla emme ole jaksaneet kummemmin hääpäivää juhlistaa. Viikonloppuna voimme sitten rauhassa viettää iltaa isännän kanssa vaikkapa kuohuvan merkeissä!

Olen intohimoinen kierrätysihminen, jonka tapoihin kuuluu kirppisten kiertely myös kesälomareissuilla. Kesäkuusamolaisena käyn tietenkin myös sikäläiset kirppikset usein koluamassa. Muutamia vuosia sitten löysin Navettakirppis -nimiseltä kirpputorilta sivusta vedettävän puusängyn. Olin jo vuosia sellaista kyttäillyt ja halunnut ostaa, mutten ollut mieluista löytänyt. Navettakirppiksellä ollut sänky oli jostain syystä mieluinen ja enon kanssa keskusteltuani kuljetusongelmista päätin sen kuitenkin ostaa. Enoni neuvoi, mistä käyn tilaamassa sille "rahdin" kotiin Etelä-Suomeen. Niin tehtiin kaupat ja sovittiin kuljetus, joka oli ihan kohtuullinen kotiovelle asti.

Tässä se nyt on!

Sänky ei ole näyttänyt aina tältä. Se oli nimittäin valkoiseksi maalattu ja hiukan kulunutkin, mutta kaunis, ainakin minusta. Kuljetuksen jälkeenkin otin kuvia, kun sänky purettiin auton kyydistä, rikkoutuneena ja rumana. Sen selkänojan koristelut olivat poikki, irti oli paljon paloja puuta ja mikäs muu kuin itkuhan siinä tuli. Ilmeisesti sänky oli päässyt kuljetuksen aikana liikkumaan auton kyydissä, en osaa sanoa miten hyvin se oli kiinnitetty, kun en ollut itse näkemässä.
Löysin hyvän entisöijän täältä kotipaikkakunnalta. Hän kuitenkin arvioi, että niiden korjausten ja aiempien maalausten yms. takia on pakko maalata sänky, puuta ei voinut puhdistaa niin siistiksi, että sen olisi voinut käsitellä vanhannäköiseksi vahalla tms. Ja niin valitsin väriksi sellaisen tumman suklaanruskean, joka istuu mielestäni hyvin meidän muihin vanhoihin kalusteisiin. Vakuutus korvasi onneksi sängylle aiheutuneet vauriot, eli käytännössä siis entisöijälle maksetun summan.

Itulaatikon, kuten näitä sänkyjä myös kutsutaan, alkuperäiset kannet puuttuvat usein. Niin puuttui tästäkin. Serkkuni kertoi, että ainakin tuolla pohjoisessa kantta käytettiin usein ruumislautana, jolla vainaja vietiin riiheen tms. odottamaan arkkuun laittamista. Siksi siis kannet ovat poissa. Mutta onnekseni edellinen omistaja oli tehnyt siihen tukevan vanerikannen, joka oli verhoiltu kankaalla. Minun makuuni kangas oli aika ruma, ei ollenkaan meille sopiva. Ja koska rakastan patjaraitakankaita, niitä minulla löytyy ihan varastostakin... Tämä kuosi on Ikean valikoimista ja sitä meillä löytyy tyynyinä ja yhden nojatuolin huppunakin tällä hetkellä.

 Päällystin sängyn siis nopeasti ja helposti nitojan avulla. Näin uskalsin tehdä, koska kansihan ei siis ollut vanha. Nyt sänkyni on kunniapaikalla meidän kotona, huoneessa jota kutsumme arkihuoneeksi. Se jää keittiön ja olohuoneen väliin ja näkyy heti suoraan sisään tullessa ovelle ja eteiseen.

Tässä vielä vanha päällinen, joka sai lähteä.
 
Tiedättekö, mitkä idut näissä laatikoissa ovat itäneet, kun niille on tuollainen nimi vakiintunut!
No, ihmisen iduistahan tässä on kyse, sillä aiemmin ihmislapsista moni sai alkunsa juuri tällaisessa itulaatikossa. Eikä vaan yksi per laatikko, vaan saattoi olla aika satoisa laatikko kyseessä!
 
Mukavaa loppuiltaa!

11 kommenttia:

 1. Oiken paljon onnea teidän hääpäivälle.
  Ihana sänky on sulla entisöitynä, On kivaa että niitä viellä löytyy:)

  VastaaPoista
 2. Upea sänky, ja oikein kauniin värin valitsit :) Onnea hääpäivän johdosta! Meilläkin vietettiin jokin aika sitten hääpäivää, neljännettä sellaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillä onkin vasta avioliiton alkutaival meneillään sitten! Värin valintaan vaikuttivat tosiaan meidän muut kalusteet, jotka ovat tummaa puuta enimmäkseen.

   Poista
 3. Kaunis on itulaatikkonne. Kiva että joku uskaltaa myös maalata eri värillä kuin valkoinen!
  Onnea vielä hääpäivänne johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ihaillaan valkoisia kalusteita, mutta niitä löytyy vain makuuhuoneesta oikeastaan. Tummat värit ovat peruja mummuni ja vaarini vanhoista, perintönä saaduista kalusteista. Niihin yritän sovittaa näitä muita juttuja sitten.

   Poista
 4. Upea sänky! Kannatti kunnostaa! Minä onneton möin oman itulootani halvalla pois, kun sille ei löytynyt muka enää paikkaa. Arvaappa kaduttaako!!!

  VastaaPoista
 5. Kaunis sänky, onneksi sait entisöinnin sille. Onnea ja siunausta!

  VastaaPoista
 6. Hello!
  After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
  "International Directory Blogspot" It's 159 Countries and 5920 Websites !
  Missing yours join us
  If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
  It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
  We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
  So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
  I think this community could also interest you.
  We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
  Thank you for your understanding.
  Please follow our blog, it will be very appreciate.
  I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
  After your approval to join us, you will receive your badge
  We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
  Regards
  Chris
  I follow your blog, I hope it will please you
  To find out more about us, click on the link below:
  http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

  VastaaPoista
 7. Ihana sänky...tai sohvako on....kaunis!
  Aina, kun avaan blogisi, tulee hymy huulille, tuosta bannerikuvasta...kisu piippa päässään...:)

  VastaaPoista
 8. Kaunis sänky ja mielenkiintoinen tarina. Tulin tänne sinun vinkkaamanasi oman blogini kommenttilootasta ;) Kiitos vinkistä, jäin samantien lukijaksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!