Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kierrätyskeijut 2014 - mukana ollaan!

Selailin toissaíltana valtavalla innolla vintage-tyyliin keskittyneitä blogeja. Voi, miten ihania vaatteita, kenkiä, hattuja, laukkuja ja vaikka mitä sieltä löytyykään! Olen aivan myyty! Yhteinen tekijä näille blogeille tuntui olevan se naisellinen tyylikkyys, joka aina ja yhä uudelleen hurmaa minut, kuten niin monet muutkin. Nämä naiset löytävät vaatteensa käytettyinä tai tekevät itse. Ajatus miellyttää minua, koska sehän sopii omaan arvomaailmaani mitä parhaiten. Toinen yhteinen tekijä oli Kierrätyskeijut 2014-logo, jonka näin nyt ensimmäistä kertaa.  Otin selvää, mistä siinä on kyse ja olin heti täynnä intoa.

Niin sitten minäkin päätin ryhtyä Kierrätyskeijuksi, vaikkakin vuosi on jo pitkällä! Miksi en lähtenyt mukaan jo vuoden alusta? No ihan niinkin yksinkertaisesta syystä, että tämä juttu oli minulle ihan uutta. Siis ei kierrättäminen ja uuden ostamisen välttäminen, vaan se hieno ryhmä, joka tämän kampanjan on kehitellyt ja sitä jo vuoden alusta pyörittänyt. Löydät siitä tietoa esim. Facebookin Kierrätyskeijut 2014 -yhteisön sivulta. Itse päädyin tätä tutkimaan löydettyäni blogin nimeltä Hopeapeili, jonka kirjoittaja Elina on aiheesta kertonut omassa blogissaan näin:

"Tyyliblogit mielletään usein ostelublogeiksi, joissa ihanat vaatteet seuraavat toisiaan ja unohtuvat kaappeihin nopealla syklillä. Me haluamme tehdä toisin, tyylistä tinkimättä. Kierrätyskeijut on blogikampanja, johon osallistuvat tyylibloggaajat eivät osta vaatteita uusina vuoden 2014 aikana. Kirpputori-, vintage- ja second hand -ostoksia saa tehdä, samoin harkittu kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden hankkiminen tai kierrätysmateriaalista tekeminen ja teettäminen on kierrätyskeijuajatuksen mukaista. Toiveenamme on oppia hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteitamme paremmin erilaisissa asuissa ja ottaa käyttöön myös ne vaatteet ja asusteet, jotka tavallisesti jäävät rekin tai hyllyn takimmaiseksi.

Tarkoitus ei ole olla tiukkapipoinen, vaan harkitseva. Jokainen osallistuja voi rajata omat erityistapauksensa pois, ja on ihan ymmärrettävää, että erityistapauksia tulee - jos vaikka juoksukengät hajoavat sellaisella, joka niitä tarvitsee, hän tuskin löytää kirpputorilta uusia! Yleinen rajaushan on ostaa alusvaatteet ja sukat uusina, mutta minä aion miettiä, tarvitsenko aina näitäkään juttuja silloin, kun niitä ostan. Alusvaatelaatikko on aika täynnä. Mitä, jos sittenkin käyttäisin vuoden aikana loppuun osan jo olemassaolevista ja miettisin vasta sitten, tarvitsenko lisää ja kuinka paljon?"Enhän minä ole mikään tyylibloggaaja, mutta vaatteet näyttelevät silti aika suurta osaa blogissani. Tyyli on omani, vähän sitä sun tätä, mutta suuntautumassa tiettyyn suuntaan pikkuhiljaa. Siitä oma postauksensa myöhemmin. Mutta silti, olin ja olen edelleen innoissani! Tämähän on juuri sitä, jota olen jo tieten tahtoen harrastanut pidemmän aikaa. Olen pyrkinyt ostamaan harkiten käytettyä, tekemään itse ja korjaamaan vanhoja, jo olemassa olevia vaatteitani. Kirppiksiä tuleekin kierrettyä aika ahkerasti, useamman kerran viikossa. Tänään viimeksi löysin kauniin, ohuen sifonkipuseron kolmella eurolla! Ilo oli taas kerran melkoinen, kun osui silmiini jotain, mitä oikeasti ajattelin voivani käyttää ja vielä halvalla. Kunhan se tuolta pyykistä tulee ja sen ympärille rakentuu asu, esittelen ajatukseni toki teillekin.

Nuo rajaukset, joita jokainen mukana oleva voi oman harkintansa mukaan tehdä, ovat yhtä aikaa vaikeita, mutta toisaalta myös aika luonnollisia. Oma intohimoni kankaisiin jalankoihin, itse tekemiseen, tuunaamiseen ja kaikkeen sellaiseen, on tärkeä muistaa. Minä päätinkin rajata niin, että en osta uutta valmisvaatetta, lukuun ottamatta alusvaatteita ja sukkia. Niitäkin harkiten ja tarpeeseen. Kengät ovat minun ikäiselläni jo aika tärkeä osa hyvinvointia, joten varaan oikeuden tarvittaessa hankkia hyvät, kestävät kengät. Toki ostan kenkiä myös kirppiksiltä, jos sopivia, käyttämättömiä tai hyvin vähän käytettyjä ja oikean kokoisia löytyy. Ja koska minulla on kieltämättä liiankin suuret kangasvarastot, rajaan itse tehdyt vaatteet ulkopuolelle. Niihin yritän olla ostamatta uutta materiaalia, käytän omia varastojani loppuun ja ostan vain tarvittaessa esim. tarvikkeita. Lisäksi on tuo mittava lankavarasto, jonka olen viime talvena vihdoin inventoinut ja sanottakoon, että koko suvun voisin varmaan villavaatteisiin pukea... No, tuumasta toimeen ja mukaan innolla! Ideana on, että raportoin omaa edistymistäni ja toteutumista täällä blogissa kuukausittain. Voipi olla, että kun nyt tuota intoa piisaa, raportoin vähän useamminkin... Mutta olen ylpeä saadessani osallistua ja toivon, että jaksatte seurailla missä mennään!
 
 

1 kommentti:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta, innolla jään seurailemaan millaisia juttuja postaat aiheen tiimoilta :). Enpäs tiennyt minäkään tuollaisesta ryhmästä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!