Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Caprimittaiset farkut ja miesten retkeilyhousut - kirppislöytöjen tuunausta edelleen!

Niitä farkkuja, joita olen napannut halvalla kirppiksiltä, ei aina tule kokeiltua. No, myönnän. Niitä ei koskaan tule sovitettua siellä kirppiksellä. Inhoan sovittamista, enkä siis ainakaan kirppiksien epämukavissa sovituskopeissa pyllistele vapaaehtoisesti. Niinpä esimerkiksi nämä farkut, jotka nyt tuunasin, olivatkin jo alkujaan liian lyhyet minulle. Pitkäkinttuinen taidan olla, sillä enpä juurikaan ole eläissäni housuja lyhennellyt itselleni. Mies taas on minua pidempi, mutta jalat ovat lyhyemmät, selkä pidempi, välitykset siis ihan erilaiset.

Farkut maksoivat peräti 1 euron kirppiksellä. Nämä ovat Esprit -merkkiset ja napeilla, ei vetskarilla. Kivan joustavaa farkkua, joten halusin ne käyttöön kyllä, vaikka lyhyet olivatkin. Niin sitten pätkäisin niistä reilun pätkän punteista, jotta sain tehtyä sopivasti caprit. Tässä on kuvina se, mitä farkuille tapahtui käsittelyssäni.

Hintalappukin törrötti vielä kiinni vyölenkissä.

Siistit ja varmaan ei juurikaan käytetyt farkut.

Pätkäsin pois molemmista lahkeista samanmittaiset palat.
Huomaa, käännevarat täytyy jättää tässä vaiheessa, jottei tule liian lyhyet.
Ensin mallasin niitä tuolla lailla päälle taitettuna, mutta päätin, etten tee niin.

Purin sivusauman ompeleet n. 10 cm matkalta,
huolittelin halkion reunat ja lahkeensuut.

Käänsin taitteen päälle päin ja ompelin halkion kulmat pussiin.
Käänsin käänteet nurjalle ja kiinnitin neuloilla. Silitys auttaa käänteiden ompelussa!


Ompelin tikkaukset lahkeensuihin ja halkion ympäri.
 
Ja caprifarkut ovat valmiina käyttöön!
 
Miesten retkeilyhousut, vajaamittaisilla lahkeilla on vielä helpompi toteuttaa, sillä niihin ei halkioita tms. koristuksia tarvita. Nämä Jack&Jonesin housut ovat aika kivan malliset, harmaat ja niissä on polville jätetty tilaa parin pienen laskoksen avulla. Ostimme nämä kerran pohjoisen reissulla kirppikseltä (minulle!), koska olin unohtanut kalastushousuni kotiin, enkä voinut pukea kahluusaappaita minkään verkkareiden tai farkkujen  päälle. Niinpä sitten kalastelin isoissa miesten housuissa, jotka vyöllä pysyivät hienosti jalassa. Kotona siirsin housut mieheni vaatekaappiin vaivihkaa. Hän ei niitä kuitenkaan ole pitänyt, sillä vastaavia retkeilyyn ja kalastukseen sopivia, rennompia housuja löytyy häneltä ennestäänkin useammat. Niinpä päätin tehdä näistä vajaamittaiset, jolloin niiden käyttötarkoitus hieman muuttuisi. Niillä ei ehkä käydä enää kalassa, mutta niissä voi viettää kesäisiä päiviä ulkoillen ja vaikkapa retkeillen.
 
Mittaa oikea pituus ja jätä n. 3 - 4 cm käännevara.
Silitä käänne nurjalle. Housuja on helpoin käsitellä nurinpäin käännettyinä.
Taitereuna, jonka silitit, on siis nyt tuleva valmis pituus.

Käännä silitetystä taitteesta puolet sisään päin, niin että syntyy
kaksitaitteinen, perinteinen päärme. Kiinnitä muutamalla neulalla.

Tarkista vielä pituus, jotta lahkeista tulee samanmittaiset.

Ompele taitteen yläreunasta siististi.
Käännä housut ja hups! Siinähän ne ovat!
 
 
Illalla innostuin vielä kokeilemaan Suuren Käsityön numerossa 7/2012 ollutta huivihatun ohjetta. Tähän käy jokin jämäkangas mainiosti. Taittelussa meinasivat välillä aivot nyrjähtää, mutta kiva tästä tuli! Aion käyttää sitä leipoessani, jottei mustia hiuksia löydy leipätaikinasta tai pullien pinnalta... En taida julkisesti tämä päässä näyttäytyä, mutta kivan napakka ja hyvin päässä pysyvä siitä tuli, taitteet ommeltiin kiinni ja takana on pätkä kuminauhaa. Suosittelen leivonta- ja marjanpoimintapäähineeksi, jos vaan osaat tällaista käyttää. Minä se vasta opettelen sitä taitoa!


 
 

1 kommentti:

  1. Hei! Minäkin tein silloin tuon huivihatun. Oli kanssa vähän ongelmia noissa taitteluissa, enkä tiedä vieläkään menikö edes oikein :) Mut sopiva tuli kuitenkin ;) Hyllylle on jäänyt käyttöä odottelemaa, joten hyvä kun vinkkasit tuon leivontahomman... Siinähän se onkin omiaan pitämään kutrit aisoissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!