Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Pomona - mansikkaisia muistojani

Rakkaimpia astioitani ovat mansikkakuvioiset Pomona -astiat, joita meillä oli kotona joskus minun lapsuudessani 1960-luvulla. Niissä on kaunis ja yksinkertainen mansikkakuvio, jota jaksan katsella vuodesta toiseen! Nämä eivät ole käytössä meillä arkisin, lähinnä vaan ihailtavina ja ihmeteltävinä, sillä mansikkakuvio on aikakaudelta, jolloin astioita ei tehty konepesunkestäviksi. Jos näitä pesee koneessa, mansikat haalistuvat. Niin kävi meillä kotonakin, kun joskus aikaan tiskikone meille tuli.

Muki, hillopurkki, iso kannu, kermakko, tarjoilukulho
 
Näistä iso kannu ja kulho asustelevat keittiön korkean kaapin päällä. Sieltä ne näkyvät koko ajan, sillä en millään raaskisi laittaa niitä piiloonkaan. Muki, hillopurkki ja kermakko löytyvät myös esiltä, keittiön pikkulokerikoista, jossa niiden seurana on muita Pomona -sarjan purkkeja. Mieltymykseni kannuihin näkyy, niitä ei vaan voi vastustaa...
 
Isompi hillopurkki ja kaksi korkeampaa purkkia, tarjoilulautanen
 
Sarja on Raija Uosikkisen Arabialle suunnittelema klassikko, peräisin tosiaan 60-luvulta. Näitä liikkuu jonkin verran nettihuutokaupoissa, mutta omani ovat ihanalta, entiseltä työkaveriltani ostettuja. Hän halusi myydä koko sarjan, joka häneltä löytyi, hyvään kotiin ja tarjosi sitä minulle. Ja koska minä näitä rakastan, ostin häneltä ne kaikki kerralla.
 
Tarjoilulautanen alla, isot ja pienet ruokalautaset

Lautaspino kokonaisuudessaan

Isoja ruokalautasia on 10 ja pieniä 6 kappaletta. Tarjoilulautasia minulla on vain tuo yksi. Syvät lautaset tästä puuttuvat kokonaan. Niitä metsästän kirpputorilta, jos joskus sattuu vastaan tulemaan.

Hillopurkki, joka ei mahdu esille asuu lautasten kanssa

Toisesta korkeasta purkista uupuu kansi
 
Toisen korkean purkin kansi tosiaan puuttuu, joten sitäkin olen pikkuisen katsastellut, jos vaikka osuisi joskus kohdalle. Myös sellainen lähinnä koristeeksi sopiva leikkuulauta mansikkakuviolla olisi kiva keittiön seinälle. (Jota ei muuten juurikaan vapaana ole, sillä suurin osa on kaapistoa tai ikkunoita...)

Myynnissä nämä eivät siis ole, sillä ne ovat minulle erittäin tärkeitä. Nämä ovat olleet hellässä hoivassa edellisessä kodissaan ja niin ovat minullakin. Lapsuus tulee niin mieleen näistä, että väkisinkin ne herättävät tunteita. Rakkaimmat esineet sisältävät jonkin tarinan, niillä on oma historiansa, jota ei uusilta, muuten usein kauniilta esineiltä löydy.

Tässä mansikkainen tervehdykseni teille, ystävät! Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

3 kommenttia:

  1. Aivan ihana astiasto..sanoisin että huikean makea jopa!

    VastaaPoista
  2. Ovatpa kauniit hyväntuulen astioita!
    Noilla saa aikaiseksi kattauksen vaikka vähän isommallekin porukalle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!