Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kahdet sukat työn alla

Viime postauksen kuvassa näkyvät kärjestä aloitetut sukat vaativat ajatustoimintaa. Sitä ei aina ole, siis minun päässäni... Joskus,  kun katson esim. televisiota tai kuuntelen musiikkia tai äänikirjoja, kaipaan sellaista neulottavaa, joka ei vaadi ajattelua oikeastaan lainkaan. Tavallinen perussukkahan on sellainen, kun niitä on vuosien mittaan jonkun sata neulonut. Mutta niihinkin kyllästyy kyllä välillä.

Päätinkin valita nyt tällaisen todella yksinkertaisen spiraali- eli putkisukkamallin. Mm. tuolta Novitan neulemalleista löytyy siihen ohje. Alunperin kiinnostuin tästä yliopiston kirjastossa, kun keräsin materiaalia tutkimustyötäni varten. Marttojen Emäntälehti (nykyinen Martat -lehti) neuvoi neulomaan näitä sotilaille talvisodan aikana,  kun ei tarvinnut miettiä jalan kokoa. Tässä mallissahan ei tehdä ollenkaan kantapäätä. Itse en kantapäättömistä sukista muuten oikein välitä, mutta unisukkina ne ovat kerrassaan mainiot. Tavallinen, kantapäällä varustettu sukka pysyy huomattavasti paremmin paikallaan kengissä, joten niitä käytän muuten.

Tätä voi siis neuloa helposti esim. juna- tai bussimatkalla, telkkarin ääressä, tylsässä kokouksessa, iloisessa marttaillassa tai muuten vaan silloin, kun et halua ohjeista kummemmin piitata. Minulla oli jemmassa vähän Wetterhoffin Sivilla -lankaa, joka on ihana silkin ja villan sekoitus. Samasta langasta minulla on omat yösukat ja nyt siis jämästä teen toisia lahjaksi. Lanka on uskomattoman riittoisaa ja kevyttä. Ihanaa neulottavaa. Puikot numero 3 löytyivät jostain syystä vain metallisina, kun silmukat loin. Nyt kyllä löysin jo bambuiset ja ruusupuisetkin versiot... En jaksa nyt vaihtaa kesken kaiken kuitenkaan.

Loin siis kolmosen puikoille 48 silmukkaa. Neuloin kolme kerrosta *3 oikein, 3 nurin* -joustinta. Neljännellä kerroksella alkaa spiraali, eli siirretään joustimen paikkaa yhdellä silmukalla eteenpäin. Kerros alkaa näin ollen 1 nurin, *3 oikein, 3 n* ja lopuksi 2 n. Tätä taas 3 krs. Ja taas siirto eteenpäin. Helppoa ja nopeaa neulottavaa, tykkään minä! Kavennukset kärjessä tapahtuvat joustinraidan leveyttä vähentämällä, siis 2o, 2n ja 1o, 1n. Lopuksi vedetään lanka viimeisten silmukoiden läpi, kiristetään ja päätetällään lanka.

Kahden illan saldo

Neulepintaa lähempää
 
Tiistai-illan tienoilta terveisiä teille! Eikä, taasko se iski päälle! Perjantaina oli riimittelyä, nyt alkoi tuo alkukirjainleikki vaivata taas... Etsin nimittäin illalla esineitä ja kuvia, jotka alkavat A-, I-, U- ja sitten S-kirjaimella. Ne laitetaan luokan seinällä olevaan kirjainpussiin, joista olikin kuvia jo aiemmin kesällä, mutta joita voisin esitellä myöhemmin lisääkin.
 
Mukavaa keskiviikkoa ja ihania syyspäiviä kaikille!
 
 


6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Sinisen uninen tai unisen sininen... Muuten oikeastaan minulle liian haalea väri. Yösukkia ja yöasuja harrastan pastelliväreissäkin.

      Poista
  2. Onpa ihanan näköinen kuviointi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!