Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

perjantai 28. syyskuuta 2012

Ohje etikkapetsin tekoon

Löysin JUVi Lifestylesta ohjeen siihen aiemmassa postauksessa ihmettelemääni etikkapetsiin. Tässä oli ensin käsitelty puuvalmis kaappi etikkapetsillä, sitten vielä ransakalaisella valkokalkilla.

"Puuvalmiin huonekalun pintaan levitetään etikkapetsi.
Tämä on vanhanajan petsi, jonka voi tehdä kotikonstein; otetaan tuopillinen väkiviinaetikkaa ja teräsvillaa 1-2 kourallista. Teräsvilla upotetaan etikan sekaan ja purkin annetaan seistä kolme päivää ilman kantta. Tämän jälkeen etikkapetsi kaadetaan esim. vanhan t-paidan läpi toiseen astiaan. Näin petsistä siivilöidään teräsvillanjäämät pois. Etikkapetsi on valmista ja sen siveleminen pintaan voidaan aloittaa. Kuivuminen kestää n. 8 h. Puumateriaali vaikuttaa etikkapetsin väriin dramaattisesti, esim. tammi muuttuu mustaksi kun taas tervaleppä tumman pähkinäpuun sävyiseksi."

Tätä pitää kyllä testata. Minulla on puuvalmis arkku, ihan vaan mäntyä. Se on toiminut meidän poikien legoarkkuna aikanaan, mutta en ole jostain syystä sitä tullut millään käsitelleeksi. Siihen voisin sitten kokeilla, jos raaskin. Toisaalta, ehkä kuitenkin tahtoisin sen valkoiseksi...

 
Vieläköhän sitä keittäisi syksyn viimeiset nokipannukahvit nuotiolla? Tämä kuva on kesältä Näätämöltä, läheltä Norjan rajaa.

2 kommenttia:

  1. Jos innostut kokeilemaan etikkapetsiä, laita kuvia ja kokemuksia.

    VastaaPoista
  2. mäntyä käsitellessä kannattaa ensin laittaa työn pintaan kerros mustaa teetä ja antaa sen kuivua ennen etikkapetsin käyttöä. Teessä olevien tanniinien avulla saa mäntyyn harmaan sävyjä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!