Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

maanantai 7. lokakuuta 2013

Astiapostausten sarja jatkuu

Jatkanpa nyt tätä aiemmin jo aloittamaani astiaesittelyä. Näitä on kertynyt tuolta kesäisiltä pohjoisen reissuilta, mutta nämä lienevät monelle vähän vieraampia astioita. Kyseessä on nimittäin keramiikkaverstas nimeltä Pot Nova. Se sijaitsee Posiolla, Tolvan kylässä. Tolvaan ajelemme oikeastaan joka kesä Kuusamossa ollessamme, sillä Pot Novan naapurissa sijaitsee Korpihilla, joka on aivan ihana paikka. Siihen voitte käydä tutustumassa tästä klikkaamalla. Lähellä sijaitsee myös Riisitunturin kansallispuisto, joka on upea vierailukohde luontomatkailun ystäville. Matkaamalla siitä vielä eteen päin, löytyy myös Pentik-mäki, joka on Posiolla huomattavan tärkeä matkailukohde myös.

Pot Novassa yrittäjänä toimii Unto Yli-Tolva, josta löysin lisätietoa netistä seuraavasti:

Pot Nova yritys on perustettu vuonna 1991. Unto Ylitolvan perustamassa yrityksessä työskentelee vuonna 2007 hänen lisäkseen kaksi työntekijää: vaimo Helena ja vävy Marko Alaste. Yrityksen toimitilat ja myymälä sijaitsevat Posiossa Tolvan kylällä. Vaikka Untosta odotettiin vanhempien maatilalle jatkajaa, toisin kävi. Nyt navetta on toisenlaisessa käytössä. Monia ammatteja kokeiltuaan keraamikon työ tuntui hänestä omimmalta. Perustiedot keramiikasta hän oppi Pentikillä, jossa hän työskenteli sekä dreijauspuolella että studiossa. Ylitolva kävi ensimmäisen Posiolla järjestetyn keramiikkakoulun vuonna 1985. Samana vuonna hän hankki konepuusepän koulutuksen.
Pentikillä Unto Ylitolva teki kuviointeja käsin piirtämällä tai maalaamalla. Piirtämisestä pitäneelle Untolle työskentely oli mielenkiintoista, koska ei tarvinnut tehdä yhtä ja samaa. Oman yrityksen perustamiseen innosti Topi Pentik, jonka kanssa tehtiin sopimus alihankintatöistä. Sen rinnalle oli aloitettava omaa tuotantoa. Nykyään tuotannossa on noin 200 erilaista tuotetta. Osa tuotteista on käyttötavaraa, osa uniikkituotantoa.
Tolvan kylän myymälässä käy vuosittain yli 10 000 asiakasta. Pot Novan tuotteita on myynnissä pelkästään omissa toimitiloissa, jälleenmyyjiä niillä ei ole. Poikkeuksena on Oulun käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen myymälä, jossa on myynnissä Bothnia Design-tuotemerkillä keraaminen Poro. Poron ideasta Ylitolva kertoo:
”Esimerkiksi tuota poroahan kehittelin monta vuotta. Kun tuolla pohjoisessakin kävi ja näki niitä muovisia poroja niin tuli mieleen, että eikö tuota voisi tehdä jotenkin muuten…”.
Teksti: www.craftmuseum.fi

Minulta löytyy ihana Pot Novan teekannu, lämpöalustalla

Lohkovati

Kulho, tarjoiluastia, jossa on mummolan henkeä, vanhaa tunnelmaa

Tarjoiluvati, jonka muotokieli on romanttinen ja vanhahtava

Sinikello-piirakkavuoka

Mustikka-kannu ja pikkukulho
 
Tykkään näistä  kovasti, sillä näitä on helppo yhdistellä esimerkiksi Pentikin Aino-sarjaan, joka minulla on myös. Siitä lisää myöhemmin. Näiden jotenkin  kodikas ja vanhanaikainen henki sopivat meille, joten näitä tarttuu mukaan pikkuisen kerrallaan, Posion kesäkohteissa vieraillessamme. Suosittelen käyntiä Posiolla ja Tolvassa, jotta näette nämä ihanat paikat itsekin.
 
Tänään neulon innolla ensimmäisiä Broken seed -sukkiani. Ihanan "koukuttavaa" ja innostavaa!
 
 

4 kommenttia:

 1. kauniita...ymmärrän, että tykkäät...:)

  VastaaPoista
 2. Minä siis kohta niin lopetan sun päivitysten ja blogin lukemisen, koska ei kohta lompakko kestä. Onneksi Posio on kaukana!

  VastaaPoista
 3. Minäkin nyt täällä! Hyvältä näyttää :)
  Haastetta pukkaa blogini puolella...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!