Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

tiistai 27. elokuuta 2013

Mikä kärhö kyseessä?

Sain ihanalta ystävältäni Pialta kärhön, jossa on kauniit, pienet, valkoiset kukat.  Se olisi jäänyt hänen entisen kotinsa pihalle, mutta onneksi Pia halusi sen säilyttää. Sofianlehdosta se on hankittu, joten sieltä varmaan löytyisi oikea lajikekin. Ajattelin kuitenkin kysäistä, onko jollekin tuttu tämä kärhö.

 Tässä kukat vetäytyvät hiukan suppuun, sillä kasvi tietenkin kauhistui muuttoa entisestä pihasta meidän pihaan. Meillä on tuollainen pitkäksi jätetty tuohituomen runko, tai ylipitkä kanto, jota vasten sen nyt päädyin laittamaan. Lisätukea suunnittelen parhaillaan. Millaista suosittelisitte näinkin isokokoiselle kärhölle? Onko kokemusta? Minä olen innostunut pihahommista pitkästä aikaa, joten joudun varmaan kiusaamaan teitä näillä hassuilla kysymyksilläni vielä moneen kertaan. Koittakaa siis kestää...


 

5 kommenttia:

 1. En tunnista kärhöä mutta tueksihan sille voi laittaa minkä vaan hökötuksen tai vaikka istuttaa puun taimen, jota vasten se voi kiipeillä. Kärhöt sopivat yllättävän hyvin myös maanpeittoon ja se voi hyvin jättää lötköttämään kannon päälle. Jos kärhö on kovin paahteessa, niin suosittelen että istutat jotain perennaa juurin suojaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukea sillä olis ollut vanhassa kasvupaikassaankin, mutta roikkui lähes maassa. Pitääpä miettiä joku sopiva perenna juurelle.

   Poista
 2. Siis juurien suojaksi. Kärhö tykkää auringosta, mutta juuret ovat herkkiä auringolle.

  VastaaPoista
 3. Kärhö voisi olla lumikärhö Clematis fargesii ´summersnow´. Ihan varmuudella en pysty tunnistamaan, varsinkin jos hän on kuvissa nyreissään muutosta :)
  Lumikärhö kukkii saman vuoden versoilla, tämänvuotiset versot saattavat paleltua talven aikana kokonaan, mutta keväällä juuresta kasvaa uudet versot. Se on tosi nopea- ja reheväkasvuinen. Kukinta alkaa yleensä heinäkuun loppuuolella ja kestää ihan pakkasiin asti. Lumikärhö ehtii kasvaa kesän aikana jopa 6-metriseksi, joten se ainakin tarvitsee kiipelytilaa....
  Samanoloiset kukat on myös saksankärhöllä, Clematis vitalba.
  Kokeilepa googlettaa näitä kahta, jos kärhösi oli jonpikumpi näistä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä, Marja! Nyt se on vielä enemmän nyreissään siirrosta, vaikka olen sitä kastelemalla lepytellyt!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!