Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Osa 3 - eli viimeiset retkikuvat viime viikonlopulta

Retkipäivämme lauantaina 17.8. huipentui vielä Eija's gardenin ja Strömforsin ruukin jälkeen Loviisan kiertoajeluun. Kyytiin nousi paikallinen, ammattitaitoinen opas, jolla oli paljon kerrottavaa Loviisasta ja sen historiasta. Kiertelimme bussilla, mutta nousimme myös kävelemään vanhaa "rännikatua", joka johti meidät Pilasterit -nimisen talon luo. Portti avautui sopivasti, sillä sieltä siirrettiin juuri jotain tavaraa autoon. Oppaamme kysyi tältä mieheltä, joka portista tuli, että sopiiko meidän kurkistaa talon ihanaa pihaa. Sopihan se hänelle, joten siirryimme suojaisalle pihalle hetkeksi. Napsin kännykällä kuvia minkä kerkesin, kun kerran amatöörinä sain nauttia akun loppumisesta kamerassa... No, jotainhan näistäkin näkee kyllä! Kuvapläjäys on tämäkin taas.
 
Viehättävä, pieni piharakennus

Kukkien loistoa

Tunnelmallista, vanhaa ja kaunista

Ihana aittarakennus

Tässä pihassa voi rauhassa istuskella, keskellä kylää

Syyskesän loisteliaat kukkijat

Kolme peräkkäistä "porttia", joissa kasvaa köynnöstä rehevänä

Satumaisen upeita ova nuo portit
 
Loviisan Wanhat talot tapahtumassa tämä Pilasterit -niminen talokin on esillä. Lisätietoa löydät tältä nettisivustolta, jos kiinnostus herää. Lauantaina ja sunnuntaina siellä taas kyseinen tapahtuma käynnistyy, mutta itse en tänä vuonna sinne ehdi lähteä. Mieli kyllä kovasti tekisi...
 
Pilastereista kerrotaan sivuilla näin:
 
Pilasterien vanhin osa on peräisin vuodelta 1776 ja talo on saanut nimensä kaksikerroksisen osansa pystyhirsien pilasteri-päällyksen mukaan. Rakennus korjattiin 1910 tunnetun arkkitehti- taidehistorioitsija Gustaf Strengellin johdolla, jolloin siihen yhdistettiin matala jatko-osa. Pilasterit toimii nykyisin ykkösluokan tilaushotellina. Vanhasta sepänpajasta on tehty oluttupa ja talousrakennuksissa on mm. sauna ja vastavirtauima-allas.
 
Hmm... Päällepäin en olut tupaa ja hotellia huomannutkaan. Saati sitten vastavirtauima-allasta...
Hyvin on säilytetty vanhaa ja kaunista ilmettä, oli sisällä mitä tahansa.
 
Muutamia jännittäviäkin tarinoita oppaalla oli meille kertoilla, samoin kuin tietenkin se, mitä meidän tulee paikallisista "julkkiksista" tietää. Kiitos oppaalle, joka elävöitti Loviisaa ja sen historiaa todella mielenkiintoisesti! Kiitos myös meidän martoille ja kaikille mukana olleille ihanille naisille. Erityiskiitos matkan järjestäneelle Leenalle! Olet huippu tässä hommassa!
 

3 kommenttia:

  1. Koskaan en ole Loviisan ympäristössä käynyt. Sinne pitäisi tehdä jokin retki, kun nähtävää kerran on. Upean runsas ja aito puutarha kuvissasi :).

    VastaaPoista
  2. Moni muukin on postannut Loviisan Wanhoista ja Eija´s Gardenista. Itse en ole käynyt kummassakaan. Pitäisi tosiaan mennä :) Ihania kuvia!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!