Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Tiistain tuntoja - auringonpaistetta ja pikkupuuhia

Tiistai on minusta mukava työpäivä. Minullahan opettajana on viisi ihan erilaista työpäivää sen mukaan, millainen työjärjestys kullekin päivälle on sattunut. Tiistaisin vietän kaksi ensimmäistä tuntia ihanien kasiluokkalaisten nuorten naisten kanssa. Ryhmässä on fiksuja tyttöjä, jotka oikeasti haluavat tehdä jotain omin käsin. Osa tietenkin on taitavampia, osan kädentaidot eivät ole niinkään vahvat, mutta asennetta on kaikilla. Asenne ratkaisee, työnteko, motivaatio ja tapa tehdä töitä, olla ryhmässä ja osallistua, niitä tarkkailen erityisesti. Joidenkin tyttöjen työskentely on todella oma-aloitteista, jotkut tarvitsevat enemmän apua ja ohjausta.

Viime viikolla tytöillä oli tulossa samana päivänä terveystiedon koe. Koealueeseen kuuluivat ehkäisy, sukupuolitaudit, raskaus yms. sekä päihteet. Minulla on sellainen tapa, että mielelläni annan keskustella aiheesta kuin aiheesta, jos se tapahtuu asiallisesti. Kun tekee käsillään, voi aivan hyvin samaan aikaan osallistua keskusteluun ja jopa tässä tapauksessa valmistautua kokeeseen. Yhdellä tytöistä oli terveystiedon kirja edessään neuloessa. Hän kyseli toisilta yhteisesti mahdollisia kysymyksiä. Kaikki osallistuivat ja tuntuivat olevan hyvin perillä alueen asioista. Osallistuin itsekin heittämällä aina välillä oman kommenttini esim. nuorten teiniäitien tullessa puheeksi ja päihdeasioissa myös.

Olin aivan ällikällä lyöty, kun sain 2 x 45 min. kuunnella tätä ryhmää. Niin asiallisesti, kypsästi ja myös osallistuvasti he kykenivät näistä asioista puhumaan, ettei varmasti minun kouluvuosinani olisi moinen onnistunut! Kukaan ei kikatellut, kukaan ei pilaillut, eikä punastellut. Asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä. Ihanaa, että nykyajan nuoret naiset osaavat näin keskustella, sillä nämä aiheet on kuitenkin jokaisen omassa elämässään kyettävä käsittelemään ja niihin itselleen antamaan vastaukset.

Tänään kuulin terveystiedon opettajalta, että tyttöjen koe oli mennyt tosi hienosti! Hän kiitteli minua preppauksesta, mutta jouduin toteamaan, että itse nämä muruset ovat hommansa tehneet, minä tarjosin vain foorumin, jossa aihetta käsiteltiin!

Open possutossut!
 
Tiistai on muutenkin hauska päivä. Minulla on äidinkielen tunnilla tapana antaa lasten lukea kirjoja tiistaisin. Välillä käytämme tunnin kirjoittamiseen, eli omia tarinoita syntyy. Joka toinen viikko meillä käy koulun pihassa tiistaisin kirjastoauto, jossa käymme vuorollamme lainaamassa pulpettiin luettavaa. Lukutunti on suosittu tunti, sitä tuntuvat oikein odottavan.
 
Välissä minulla on tunti vapaata, eli hyppytunnilla on aikaa esim. kirjoitella blogiin uutta juttua....
 
Viimeiset kaksi tuntia klo 12-14 on kuvaamataitoa. Se on myös suosittu kouluaine meidän luokassa. Tänään aloitamme viikinkilaivoja, joista tulee siis 3D-malliset, kuten meidän pojat sanoivat. Aaltopahvirunko, tukipuut, masto, purjeet ja reunoille kilpiä. Kuvia tulee, kunhan valmista syntyy!
 
Ihanaa tiistaita, auringonpaisteiselta koulun piha ainakin vaikuttaa vielä. Missä lie luvatut vesisateet?
 
 
 
 

12 kommenttia:

 1. Kiva hyppytunti :)) Mukavaa että luette kirjoja. Lapset niin vähän käyttävät aikaa kirjoihin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Bikke! Minä olen itse kova lukemaan, joten toivon sen innostavan myös oppilaitani.

   Poista
 2. Kyllä nykyajan nuoret osaa olla fiksuja - joskus olen ihmetellyt omia nuoria kuunnellessa, että herranjestas, itse en tuon ikäisenä olisi osannut jäsennellä enkä analysoida yhtään mitään. Ja kyllä hyvällä, innostavalla ja kuuntelevalla opettajalla on merkitys - ja iso sellainen. Minä luulen, että sinun oppilaasi saavat olla onnellisia, että ovat sinut opekseen saaneet.
  Oikein hyvää jatkoa tälle viikolle - ja vesisateet on just nyt täällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi! Yritän kovasti olla niiden mittainen.

   Poista
 3. Hitsi, sie oot opettaja!! :) Kiitos ihanasta "hyvä kiertää" paketista. Tosi makeet korut. Heti käteen ja korviin, kiitos :) kannatti odottaa pitempään :)

  VastaaPoista
 4. Mukavaa kuulla positiivisia tarinoita nykynuorista. Usein huomataan vain kiroilu ja huono käytös. Kiva kuulla myös, että lapset saavat lukea kirjoja koulussa ja heitä siihen kannustetaan. Aikoinani omassa lapsuudessani luokassa opettaja antoi lukea kirjaston kirjaa, kun oppilas oli tehnyt läksyt/kokeet ajoissa ja huolellisesti. Kirjoja säilytettiin opettajan hyllyllä ja toinen oppilas sai sen vasta, kun edellinen oli lukenut loppuun. Luokassa säilyi rauha muiden työskennellä, kun nopeimmat syventyivät omiin kirjoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nykynuoret eivät ole huonokäytöksisiä, mutta ne tapaukset, joissa niin on, saavat kaiken huomion. Minun oppilaani osaavat olla fiksuja, mutta allekirjoitan myös sen, että niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan... Jos me aikuiset suhtaudumme nuoriin negatiivisesti, ei voi odottaa kovin kummoista käytöstä takaisin päinkään.

   Poista
 5. Kiitos paketista, korut löysivät perille ja käyttöön :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva! Kyllä niitä jouduitkin odottamaan...

   Poista
 6. Voi sä olet varmasti aivan ihana opettaja. Juuri tuon ikästen lasten OPETTAJALTA vaaditaan myös kovasti asennetta enkä ole ollenkaan varma olisiko minusta itsestäni siihen.
  söpöt tossutkatkin opella :)
  mukavia keävätpäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! Yritän olla oma itseni ja reilu oppilaita kohtaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!