Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Kesäpuuhaa kotosalla

Edellisessä postauksessani pohdin kesäloman viettämisen mahdollisuuksia matkailun, museokäyntien ja päiväretkien muodossa. Nyt kuitenkin on niin, että pitkästä kesälomastani vietän 90% ihan vaan kotipiirissä, Hyvinkäällä, ilman mitään varsinaista ohjelmaa. Ja näin onkin hyvä. Minulle riittää muutama pieni reissu, päiväreissu tai yhden yön yöpyminen jossain mukavassa kohteessa. Lisäksi yksi pidempi reissu Kuusamoon sukuloimaan. Taidan olla melkoinen kotikissa, sillä en kaipaa jatkuvaa menemistä. Kotona on hyvä. 


Uudessa kodissani riittää edelleen touhua, sillä kaikki tavarat eivät vieläkään ole löytäneet paikkojaan täällä. Lisäksi työhuone on vaiheessa nimeltä "totaalinen kaaos" edelleen, joten ei minulta ainakaan puuhaa puutu. Tavarapaljouden taltuttaminen on meneillään edelleen, vaikka aloitinkin sen oikeastaan jo 13 kk sitten. Aloin silloin varautua mahdolliseen talon myyntiin. Siitä lähtien minulla on ollut kirppispaikka  ja jatkuvasti myös fb:n kirppisryhmissä menee tavaroita uusiin koteihin. Kodin puoli alkaakin olla aika hyvin karsittu, joskin tiettyjä paikkoja on vielä käytävä läpi tarkalla silmällä tutkien. Keittiö on täällä ehkä noin neljännes entisestä keittiöstäni, joten keittiötavaraa ei mahdu ihan valtavaa määrää ja sitä onkin lähtenyt kiertoon paljon. Tänään viimeksi lähti Mehu-Maija, jonka uusi omistaja toi vaihdossa kolme pakettia kahvia. Näin menee kätevästi tarvitsijoille monenlaista minulle turhaa tavaraa. 
Kuuntelin Marie Kondon kirjan Iloa säkenöivä järjestys äänikirjana. Luin se englanninkielisenä joskus jo vuosia sitten. Kävin aikoinaan useammankin kierrokset Konmari-menetelmällä kotona läpi, mutta edelleen tavaraa on ollut liikaa. Nyt se ei tehnyt minuun vaikutusta, joten lähdin etsimään toisenlaista motivaation lähdettä raivaukseen. Olen kuulunut jo useamman vuoden ajan fb:ssa FlyLady Funclubiin, joka myös on eräänlaisen kodin raivauksen ja siivouksen ympärille keskittyvä metodi. Palasin pitkästä aikaa ryhmän sivuille ja luin niitä, sekä ryhmän tiedostoja fb-ryhmästä. Ja kuinka ollakaan, nyt se metodi kolahti täysillä. Halusin heti lukea kaiken ja innoissani kirjoittelin itselleni muistiin siellä ryhmässä opetettuja asioita. Nyt mennään sillä. Ja olen jo huomannut selkeän vaikutuksen itsessäni. En noudata tätäkään metodia orjallisesti, kuten en Konmariakaan aikoinaan, mutta nyt huomaan joidenkin metodin osien toimivan täydellisesti omassa elämässäni. Kaipaan omia rutiineja ja olenkin omat iltani omalle rauhalleni jo pyhittänyt. FlyLadyn ensiaskeleet (31 Babysteps) aamu- ja iltarutiineineen ovat just mulle sopivat. Ja lyhyet max 15 min. kestävät "ryönän raivaukset" sekä ajastimella ajoitetut lyhyet tuokiot kunkin askareen parissa ovat just passeleita minun elämääni tässä kompaktissa, uudessa kodissani. 

Jonkun mielestä tämä kaikki on turhaa hössötystä ja täyttä puppua, mutta jos se toimii jollekulle, tekee siivoilusta ja tästä kaikesta sen oman, rakkaan kodin ympärillä pyörivästä touhusta ja tohinasta innostavaa ja motivaatio sitä kautta kasvaa, silloin se on täydellisen hyvä juttu. Itse olen helposti innostuvaa sorttia ja elämänmuutos olikin jo monella tavoin meneillään, joten tämä nyt vaan kolahti kerralla. Silti osaan kyllä varmasti karsia sen kaiken "amerikkalaisen höpöhöpön" ja toteuttaa tätä terveellä maalaisjärjellä. Yhden oman kompastuskivenikin olen jo onnistunut selättämään. Minulle on ollut vaikeaa saada puhtaita pyykkejä siististi pinottua ja oikeille paikoilleen kaappiin. Nyt se sujui kuin tanssi, joten jokin on muuttunut. Asenneko? Ehkä, mutta olipa se mikä tahansa, se on ihanaa. Ja koska kärsin suorituksiin perustuvasta itsetunnosta, saan joka kerta kehua itseäni hyvin suorittamistani hommista. Aiemmin moitin itseäni, mutta sen huomaan toimivan huonosti. Fiilis menee ja elämä tuntuu toivottomalta, vaikka kyse olisikin vain puhtaan pyykin viikkaamisesta paikoilleen. En väitä, että tämä sopisi kaikille, mutta varmasti kannattaa tutustua, jos motivointia kaipaat. 


Nyt lähden iltarutiinini yhdelle osalle, eli koiralenkille. Se illan viimeinen lenkki sijoittuu klo 21 - 22 välille ja se tuntuu minusta toimivan hyvin. Tänään minulla on vielä sauna, joten pääsen peiton alle joskus klo 23 maissa. Jopa se puhtaiden, viileiden lakanoiden väliin pujahtaminen on minulle suuri ilo ja nautinto. Luen, kuuntelen äänikirjoja tai joskus viestittelen kavereiden kanssa, mutta se on luksusaikaa minulle joka tapauksessa. Anna sinäkin itsellesi lupa nauttia, yksin tai yhdessä, kunhan teet elämästäsi juuri sellaista hyvää, joka sinulle sopii. 


Hyviä raivauksia ja siivoiluja jokaiselle! Minä suorastaan puhkun intoa nyt!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!