Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

maanantai 27. lokakuuta 2014

Omilla mitoilla - onnistumisen iloa!

Olin edellisenä viikonloppuna, eli reilu viikko sitten jo Pälkäneellä, Keltaisessa talossa järjestetyllä alusvaateompelukurssilla. Kurssin järjestäjä oli tamperelainen Make Bra -niminen yritys, joka myy nettisivuillaan kaikenlaisia tarvikkeita alusvaatteita varten. Lisäksi myynnissä on rintaliivien ja alushousujen kaavoja, joista osa on perinteisesti paperilla ja osa netistä ladattavia. Ihastuin niin kovasti ajatukseen, että voisin tehdä itse jopa alusvaatteenikin, että päätin tutustua aiheeseen hieman tarkemmin.

Ostin jo aiemmin syksyllä muutamia kaavoja ja peruspaketit tarvikkeita. Suunnittelin rintaliiveihin perehtymistä ensin itsekseni, mutta lopulta tulin toisiin ajatuksiin. Totesin, etten kuitenkaan ehkä osaa käyttää kaikkein fiksuimpia ja kätevimpiä työtapoja, kun en tällaisia ompeluksia ole aiemmin tehnyt. Kynnys tuntui aluksi korkealta ja päädyin pyörittelemään tarvikkeita ja kaavoja, keräämään rohkeutta ja tietoa, mutta siltikään en saanut aikaiseksi aloittaa.

Päätin lopulta, että opettelen tämän oikein kunnolla, alusta alkaen ja oikeilla, käytännössä testatuilla työtavoilla. Niinpä sitten ilmoittauduin kurssille, jolla saisin asiantuntijan opastuksella perehtyä ensimmäisiin itsetehtyihin rintaliiveihini. Ja voi, miten tyytyväinen olenkaan kurssiin ja siellä tekemiini uusiin rintaliiveihin.

Koska kurssin opettaja, Annele Isomäki, oli apuna, sain valittua juuri oikean koon ja sen perusteella tein sovitusversion ensin. Sovitusversiossa on vuorimateriaalista tehdyt kupit ja tuo rintaliivien osa, johon kupit kiinnitetään, tehtiin vain jostain satunnaisesta kankaasta jättäen taakse solmimisvaraa sovitusta varten. Sovituksessa ammattilaisen apu oli tärkeää. Näissähän ei suoraan koot mene niin, että voisit vain valita sen koon, jota valmisliiveissä olet ostanut. Vasta kokeilemalla löytyy se oma malli ja koko. Jokainenhan meistä on erimallinen ja sen voi itse ommellessa huomioida.

Liivit ovat siis pehmustetut, kaarituelliset ja ah, niin mukavat päällä!
Tässä ensimmäiset koskaan ompelemani rintaliivit. Pallokangas on hyvin
joustavaa, EK:n palalaarista löydettyä toppikangasta viime kesältä.

Tässä ovat toiset, jotka tein toisena kurssipäivällä hieman eri
mallilla. Näissä tuo kirjava kangas on kirpputorilta löytämästäni liukkaasta
tunikasta. Kokojen valinta tässäkin oli tärkeä vaihe, sillä tästä mallista ei
sopinutkaan sama koko, jota käytin noissa mustavalkoisissa. Nyt ne ovat minulle
täydelliset, istuvat ja mukavat! Ja vielä oikein pirteän näköisetkin.

Tässä sovitusversioni. Sovittaessa tarvitaan myös kaarituet,
jotta liivit istuvat ja todellisen sopivuuden pystyy arvioimaan.
 
Kertoilin kurssikuulumisia heti tuoreeltaan muutamissa Fb-ryhmissä ja kuulinkin, että kiinnostuneita oli paljon. Moni halusi tietää lisää ja jotkut ovat jo ilmoittautuneet kursseille. Suosittelen lämpimästi kurssin käymistä kaikille, joita omien alusvaatteiden ompelu kiinnostaa. Kotona minulla on nyt tarvikkeita useampiinkin liiveihin. Aion seuraavaksi testata hieman erilaista mallia taas. Näistä kolmesta mallista sitten voin tehdä erilaisia versioita, reippaampia ja romanttisempia, aina materiaalista riippuen. Lisäksi minulla on tuo Make Bran alushousukaava ja muutamia muitakin kokeiluun meneviä alushousujen kaavoja, joiden avulla teen näihin rintaliiveihin sopivat pöksyt itselleni myös. Ja mikä ihaninta, niitä voi tehdä niin monet, kuin vaan materiaalia riittää.
 
Nyt olen saanut uuden kipinän ja valtavan innostuksen, sillä tässä oli paljon kivoja ja tarkkuutta vaativia työvaiheita. Ompelukoneen käsittelytaito toki on hyvä olla sujuva, sillä näissä ompeluksissa täytyy saada ompeleet sinne, minne on tarkoitettukin. Mutta kurssin käytyään jokainen osaa jo ohjeitakin tulkita eri tavoin ja tietää oman koneensa säädöt kullekin ompeleelle, joita rintaliiveissä käytetään. Lähinnä tarvittiin suoraommelta ja erilevyisiä siksakkeja.
 
Nyt voin entistäkin sitoutuneemmin seistä päätökseni takana ja sanoa, etten osta uusia vaatteita vuoteen. Aloitin projektini 30.8. ja nyt jäljellä ovat enää sukat ja sukkahousut, joita toki joudun hankkimaan. Kaiken muun voin ommella itse, neuloa itse tai ostaa kirppiksiltä. Se on minulle suuri ilo ja ylpeyden aihe! Lähtekääpä kurssille ja liittykää joukkoon!
 
Mukavaa alkanutta viikkoa ja syksyisiä päiviä!
 
 

12 kommenttia:

 1. Nämä on ihan mielettömän upeat liivit, molemmat huikean ihania <3

  VastaaPoista
 2. Hatunnoston paikka, hienoa jälkeä. Kalsareiden ompeleminen omiin mittoihin on kyllä erinomaisen hyödyllinen taito.

  VastaaPoista
 3. Niin kauniit! Itse odottelen into piukeena omaa kurssia :)

  VastaaPoista
 4. Niin hienot! Voi kun pääsis itsekkin. :)

  VastaaPoista
 5. Tosi kauniit rintsikat! Eipä uskoisi että alusvaatteitakin voi itse ommella, mutta miksipäs ei. Taitaa olla vaan pikkutarkempaa ja täytyy koonkin kanssa olla tarkempi. Voisi olla ihan kivaakin, saisi sellaiset uikkaritkin kuin haluaa :)

  VastaaPoista
 6. Tosi hienot rintaliivit! Upea taito tehdä vaatteensa itse :)

  VastaaPoista
 7. Onpa kauniita liivejä! Minäkin tilasin tarvikepaketin ja latasin kaavat viime kesänä, lomalla sitten tuhrasin pari päivää liivejä. Mittasin ohjeiden mukaan koon ja sattui hyvä tuuri, sillä minulle kaava sopi just eikä melkein. Ompelu vaati keskittymistä ja sen verran työtä vaati ohjeiden ymmärtäminen, että vähän haaveilin tuosta kurssistakin.
  http://roksiloita.blogspot.fi/2014/07/ett-bra-projekt.html

  VastaaPoista
 8. Kauniita liivejä olet tehny. Oli mukava myös lukea alusvaatteiden ompelusta. Iso kiitos tuosta linkkivinkistä. Tuo helpottaa oman korsettiprojektin eteenpäin vientiä. Ja vaikka vähän kaupasta omia vaatteita ostankaan tuo siun suunnitelma saapi haastamaan itseä vielä lisää. Kiitos siitäkin. Sukista sen verran vinkkaan, että ohuesta langasta neulotut villasukat on mukavan tuntuiset itsestäänkin jalassa eivätkä isosti purista kengissäkään. ;)

  VastaaPoista
 9. Upeita liivejä - ja vielä omilla mitoilla! Tuollaisia kun oppisikin tekemään, ei tarvitsisi miettiä eriparisten rintojen liivinvalinnan vaikeutta;)

  VastaaPoista
 10. Wau! Kauniit on liivit. Huippua on että noitakin voi itse valmistaa.
  -päivi-

  VastaaPoista
 11. Vau, oletpa taitava! Ja kauniita liivejä olet osannut tehdä!
  Mukavaa marraskuun jatkoa! :)

  VastaaPoista
 12. Voi hyvä tavaton kuinka hienoja rintsikoita osaat ommella. Tuollaisista kursseista en oo koskaan kuullutkaan. Pitääpä alkaa etsimään...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!