Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

maanantai 13. tammikuuta 2014

Tawashi-pesusieniä, virkkauksen vimmaa!

On taas hauska huomata, miten helposti sitä tässäkin iässä vielä hurahtaa asioihin ihan noin vaan, ilman järjen häivää... Nimittäin silloin, kun kyseessä on joku asia, jota muutenkin intohimoisesti harrastaa tai tekee. Käsityöt ja liikunta, lukeminen ja valokuvaus, siinä niitä minun heikkouksiani. Kun jokin uusi, houkutteleva idea osuu kohdalle, se on sitten menoa!

Näin kävi viimeksi perjantai-iltana, kun lueskelin uutta Suuri Käsityö -lehteä. Siinä oli ohje virkattuihin Tawashi -pesusieniin. Ohje on peräisin Jonna Hietalan kirjasta Kerällä. Onneksi minulla oli kotona edullista Novitan Helmi -nimistä lankaa, jossa on 60% puuvillaa ja 40% bambua. Ostin sitä syksyllä paikalliselta kirpputorilta edullisesti muutaman kerän. Aikomuksena oli neuloa siitä tiskirättejä, mutta niihin se tuntui jotenkin liian paksulta, kun olin aiemmin neulonut Novitan Bambusta. Tähän työhön lankani oli aivan passeli, ei liian paksu, eikä liian ohut. Virkkasin tarkoituksella hiukan isolla koukulla, jotta sain lopputuloksesta riittävän ilmavan ja näin ollen nopeammin kuivuvan.

Helmi, valmiit työt ja ihana, käteensopiva virkkuukoukku

Vähän lähempää pinta näyttää tältä.
 
Ohje on yksinkertainen: Virkkaa 21 kjs. Toisella kerroksella virkkaa 2 ks, 2 pp, 12 p, 2 pp ja 2 ks. Kolmannella kerroksella ihan samoin, mutta virkkaa aina silmukan takareunasta, jolloin pintaan muodostuvat nuo "raidat". Lopuksi ompele kappaleen lyhyet päät yhteen. Käännä työ ja ompele toinen reuna pitkillä pistoilla ympäri, kiristä suppuun. Lankaa katkaisematta tee sama toiselle päälle. Keskustasta sieni siis on kiinni, kerrokset tiukasti yhdessä. Helppoa ja nopeaa!

Valmistuneita on nyt 8 ja langat loppuivat...


Kuvissa valmiita tuotoksia ja yksi hiukan vaiheessakin. Sain noista kolmesta kerästä yhteensä 6 isoa ja 2 pientä tawashi-sientä. Isot ovat keittiöön tarkoitettuja, pienet, spiraalimaiset sopivat mainiosti kasvojen pesuun. Tiskaamiseenhan nuo keittiöön tarkoitetut sopivat, mutta käsin tiskattavaa meidän keittiössä ei nyt tänä viikonloppuna tullut. Kuitenkin esim. korkeat jalalliset lasit ja kultareunaiset perintökupit tiskaan käsin, joten niiden kanssa sitten näistä ajattelin olevan hyötyä.

Tuo pieni, kuvassa näkyvä sieni on ns. pesupyörre. Siihen löytyy hyvät ohjeet linkistä. Sienen sanottiin olevan oivallinen apu kasvojen puhdistuksessa ja tämän kerkisinkin jo testata. Käytän Sensain 38 -asteen ripsiväriä, joka olikin todella helppo poistaa lämpimään veteen kastetulla sienellä. Ilmava kuivatus on tärkeää muistaa käytön jälkeen! Nämä voi pestä huoletta pesukoneessa käytön jälkeen, joten uskon, että minulla tulee olemaan näille kyllä käyttöä jatkossa. Langan koostumusta kannattaa myös testata, sillä sanotaan, että akryylilangasta virkattu sieni puhdistaa ja kiillottaa ruostumatonta terästä hyvin. Tiskipöytä kiiltämään! Kannattaa kokeilla!

Mukavaa alkanutta viikkoa ja tervetuloa mukaan uudet lukijat!
 
 

9 kommenttia:

 1. Nuohan ovat hyviä ja kauniitakin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan! Toimivia ja bonuksena vielä kiva ulkonäkökin!

   Poista
 2. Ihan samoja sieniä virkattu täällä into piukeana :-)
  Koukuttavaa hommaa, kirjaimellisesti !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Facebookista löytyi oikein oma ryhmäkin nimeltään Tawashimania! Ei me siis olla ainoita, jotka on noihin hurahtaneet!

   Poista
 3. Minä myös löysin ohjeen Kerällä-kirjasta ja pitihän sitä kokeilla. Telkkaria katsoessa noita on helppo virkkailla. Tulee nopeasti ja helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä sitä kirjaa saanut. Varasin kirjastosta. Oliko siellä muuta kivaa? Sehän noissa onkin hauskaa, kun ne tulee niin helposti ja just telkkarin ääressä onkin kiva niitä virkkailla.

   Poista
 4. Voihan tuota käyttää vaikka vartalon pesuun ja antaa vaikka ystävänpäivälahjaksi kera kauniin saippuan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Kiitos vinkistä! Näitäpä saattaa tosiaan ystävänpäiväksi väsäillä!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!