Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Farkut uusiksi - tuunausta talon tapaan

Ostin joskus aikaa sitten kirppikseltä Sandin farkut, jotka olivat hyvin istuvat ja kivat päällä, mutta lahkeet eivät ehkä olleet leveydeltään ihan tätä päivää. En muutenkaan kyllä koskaan ole tykännyt mistään purjeista, jotka lepattavat lahkeiden suussa, mutta ajattelin jo ostaessa, että kyllä näistä käyttöfarkut vielä saadaan.

Oikeasti kavennettaessa pitäisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti ottaa yhtä paljon sisä- ja ulkosaumasta, jotta lahkeet eivät "ala kiertää".  Nyt en kuitenkaan niin tehnyt, sillä näissäkin farkuissa oli tukevat farkkutikkaukset sisäsaumoissa. Kavensin siis vain ulkosaumoista ja niistäkin sitten suunnilleen polvesta alaspäin, eli käytännössä siitä, missä housut alun perin lähtivät levenemään.

Leikkasin sivusta pois n. 4 cm sekä etu- että takakpl:n puolelta.

Huolittelin saumurilla kappaleet erikseen, sitten
suoraompeleella sentin sv:lla ompelin sivusauman vetoketjuhalkioon asti.

Lahkeiden käänteet huolittelin saumurilla ja käänsin kulmat oikealle,
ompelin kulmat "pussiin".

Tässä farkut ennen vetoketjun laittoa.

Laitoin vetoketjun paikoilleen vetoketjuhalkioon.
Poikkeuksellisesti kiinnitin nuppineulat pitkittäin, enkä poikittain, jotta
näkisin paremmin, miten ketju asettuu paikoilleen.

Tikkasin vetoketjun parin mm:n päästä reunasta kiinni
ja vahvistin halkion pohjukan poikittaisella ompeleella.

Tikkasin käänteen kahdella ompeleella, joka nyt näyttää vähän enemmän
sisäsaumojen farkkutikkaukselta.

Surkea sovituskuva, mutta menköön! Siinä ne nyt ovat!
 
Tikkauksiin käytän mielelläni vähän paksumpaa tikkauslankaa, jolloin niistä tulee enemmän alkuperäisten, farkkutikkausten näköiset. Tähän tarkoitukseen minulla on Gütermannin lankaa, jonka väri on hyvin lähellä farkkujeni tikkausten väriä. Alalankana käytän tavallista ompelulankaa, joka on samanväristä. Koska en tehnyt varsinaisia lahkeensuiden päärmeitä, saumakohdistakaan ei tullut kovin paksut ja pärjäsin hyvin neulalla nro 80. Farkkuneuloja en yleensä käytä, joskus kuitenkin vaihdan 90 koon neulan, jos lyhennän vaan farkkuja ja teen alkuperäisen näköiset päärmeet lahkeensuihin.
 
Kyllä näistä käyttöfarkut kesäksi tuli. Tai jos sää lämpiää, ehkä niiden käyttö tapahtuukin vasta syksyllä. Halutessaan voi tietenkin vielä kuluttaa hiomapaperilla tai kynsiviilalla hankaamalla noita saumojen kohtia ja lahkeensuita, mutta pesuissa ja käytössä ne kuitenkin muokkautuvat kuluneen näköisiksi ajan kanssa muutenkin.
 
Tässä vinkki farkkujen tuunaukseen! Toiset farkut odottavat vielä ja niistä tuleekin capri-mittaiset.
 
 

4 kommenttia:

 1. Tulihan hauskat farkut! toivotaan kuitenkin, että pääsevät vasta syksyllä käyttöön :D
  Itse pitäisikin tuunailla kaprit ITSE; olen nimittäin tylsyyteen asti sovitellut housuja ja pitkänä ihmisenä en meinaa löytää sopivan mittaisia kapreja millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä itse! Tosiaankin halvalla voi löytyä kirppiksiltä tai jopa omasta vaatekaapista sopivat housut. Niistä sitten vaan caprimittaiset ja se on siinä!

   Poista
 2. Hitsi kun sinä osaat. Ihan kateeks käy. Meikäläisellä peukalo keskellä kämmentä tollasten asioiden kanssa. Minulta sujuu vasarointi ja sahaaminen paremmin kuin ompelu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kai se on niin, että jokaisella on se oma juttunsa, mitä osaa. Minä haluaisin oppia vielä niin paljon elämäni aikana, että loppuu varmaan päivät kesken...

   Poista

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!