Kotielämää - kirppislöytöjä - käsintehtyä - pihahommia - kaikkea kotoisaa

torstai 13. heinäkuuta 2017

Vähän herkuttelua siemennäkkärillä ja vohveleilla

Tänä keväänä ja kesänä yksi suosituimmista herkuista, joita tykkään syödä, on ollut siemennäkkäri. Maistoin keväällä alueemme lähiruokarenkaan, Hyvinkään Farmarin markkinat/REKOn eräältä tuottajalta ostamaani siemennäkkäriä ensimmäisen kerran. Se oli hyvää! Meni koko uunipellillinen paloina heti saman tien. Seuraavana päivänä kauppareissulla ostin valmiin, Risenta-merkillä myytävän, siemennäkkäriseoksen. Kokeiltavahan se oli saman tien. Se ei kuitenkaan ollutkaan samanlaista, joten lievä pettymyshän se oli, pakko myöntää.

Kuljen usein mittanauha kaulassa, ompeluhommista unohtuneena

Kaivoin sitten sen lähituottajan valmistaman siemennäkkärin pussin vielä roskiksesta ja tarkistin ainesosaluettelosta, mitä eroa näillä kahdella olikaan. Miksi niistä tuli niin erilaiset lopputulokset? Äkkiä välähti. Siis valmiissa seoksessa oli chian siemeniä ja tässä minun paremmaksi luokittelemassani, kotitekoisessa olikin maissijauhoja. Muutoin ainesosissa ei paljon eroja ollutkaan. Aloin googletella siemennäkkäriohjeita, kunnes sitten löysin sen, the one and only reseptin, jota olen siitä lähtien ahkerasti käyttänytkin. Tässä linkki ohjeen alkuperäissivulle, Gluteeniton muumimamma- sivustolle. Jaan ohjeen myös tässä teille, sillä tämä on jo painunut syvälle takaraivooni kymmenien leivontakertojen myötä.

MUUMIMAMMAN GLUTEENITON SIEMENNÄKKÄRI
 
  • 2 dl maissijauhoja (esim. Risenta)
  • 3/4 dl auringonkukansiemeniä
  • 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2½ dl kiehuvan kuumaa vettä
  • ripaus sormisuolaa
Sekoita maissijauhot ja siemenet keskenään. Lisää öljy. Sekoita jälleen. Lisää kuuma vesi ja sekoita oikein kunnolla. Taikina tuntuu hetken löysältä, mutta maissijauhojen turvotessa se paksunee.

 
Kaada taikina leivinpaperille ja aseta päälle toinen leivinpaperi. Levitä taikina tasaisesti ohueksi kerrokseksi kahden leivinpaperin väliin. Sujauta alle pelti ja ota päällimmäinen leivinpaperi pois. Halutessasi voit leikata taikinan veitsellä ruuduiksi, itse tykkään murtaa sen vasta valmiina paloiksi. Paista 150 asteen lämmössä kiertoilmalla noin tunnin ajan.

 
Valmis näkkäri ei meillä meinaa ehtiä jäähtyä, kun olen jo siitä paloja murtamassa. Itse syön sellaisenaan ja esimerkiksi leivän tai kahvileipien tilalla se maistuu taivaallisen hyvältä. En syö juuri koskaan leipää, joten tämä on sille loistava korvike.

 
Tänä iltana alkoi yllättäen herkkuhammasta kolottaa kunnolla ja vohveleitahan sitten piti paistaa. Kaivoin pitkästä aikaa vohveliraudan komerosta ja tein pienen satsin vohveleita kahdelle. Päälle sulatin pakkasesta vadelmia, joiden sekaan ripautin vähän sokeria. Korvaa hyvin hillon.
 
Vanha Krups-merkkinen vohvelirauta työssään
 
 
Iltalenkki ihanaisen Rauha-koirani kanssa ulottui jo melkein toiseksi lähimmän naapurin postilaatikolle. Vähän kauemmas joka päivä, että pentu tottuu kotikulmien hajuihin. Vaikka ei montaa kymmentä metriä tullut nytkään lisää, istahti Rauha ennen naapurin postilaatikkoa pyörätielle ja ilmoitti, että haluaa kotiin. Liikaa virikkeitäkö? Ainakin joka ikistä autoa piti ihan istua tuijottamaan, kun ne siitä maantietä pitkin ohi vilahtivat. Meijerin tankkiauto sai Rauha-paran sukeltamaan ojaan, korkean heinikon sekaan. Pelottavaa, kun itse on vasta 10-viikkoinen huomenna.
 
Rauha, päivää vaille 10 viikon ikäisenä
 
Huomenna onkin jo perjantai ja taas yksi lomaviikko on hurahtanut vauhdilla! Nyt aion katsoa Ukrainan sotaa käsittelevän dokumentin televisiosta. Vähän raskas aihe iltaan, mutta tärkeä silti.
 
Hyvää yötä!
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Poikkeathan toistekin luokseni!